fbpx

Nato tukikohta olisi Kouvolalle arvokas

Yksi Suomen turvallisuuden tukijalka on ollut Nato-optio eli mahdollisuus liittyä Natoon, jos Suomen turvallisuusympäristö Venäjän toimesta heikkenisi. Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa on muuttanut Suomen ja koko Euroopan turvallisuusympäristöä ja samalla optio on vanhentunut käsiin. Tässä tilanteessa liittymättömyys olisi signaali, että voimapolitiikalla voi saavuttaa etupiirin. Tämän tietää myös muut Nato-maat. Suomen ulos jättäminen ei tule tapahtumaan.

Tähän todellisuuteen on reagoinut päättäväisesti niin kansa kuin lopulta kansanedustajatkin. Laaja yhteiskunnan tuki liittymiselle ei jätä tilaa taka-askelille. Suomi tekee itse omat puolustuspoliittiset ratkaisunsa, ei kukaan muu. Tärkeä askel länteen ja Natoon otetaan. Meidän turvallisuusratkaisumme ei ole keneltäkään pois eikä ketään vastaan.

Liittymisen pääsyy on Naton perustamissopimuksen artikla 5 eli turvatakuut. Turvatakuiden tehtävänä on luoda maksimaalinen pidäke, ettei Nato-maahan ikinä hyökättäisi. Tämä pidäke on pitänyt. Pahimman hetken varalle artikla varmistaa, että hyökkäys yhtä Nato-maata kohtaan tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia kohtaan. Hinta olisi karmiva, jopa diktaattorille liian suuri.

Tässä vaiheessa prosessia katseen pitäisi kääntyä 3 artiklaan. Artiklan mukaan Nato-maa, siis Suomikin, vastaa ensisijaisesti omasta puolustuksestaan. Tähän yhtälöön meillä on täysi valmius. Korkea maanpuolustustahto, huippuunsa viritetyt puolustusvoimat ja jokaisen neliösentin puolustamisen arvoinen isänmaa. Venäjän sotarikokset osoittavat, että hyökkääjä ei saa astua Suomen rajojen sisään. Kaikki mahdollinen voima, ettei esimerkiksi Kouvola muutu Suomen Mariupoliksi tai Butsaksi.

Suomen ja Ruotsin jäsenyys tulee rakentamaan pohjoisen ja Baltian turvallisuuslinnakkeen. Naton tukikohta on ollut monen itäisen jäsenmaan toiveena vuosikausia. Kun yhteistä Itämeren alueen turvallisuutta aletaan rakentamaan, olisi monin tavoin luonnollista, että tukikohta perustettaisiin Suomeen. Tässä kohdassa Kouvolan pitää näkyä. Me olemme Suomen johtava varuskuntakaupunki ja sijoittumiskohteena erinomainen. Naton tukikohta olisi Kouvolalle arvokas turvallisuuden, mutta myös imagon ja talouden kannalta.

Sota Euroopassa on kauhealla tavalla muistuttanut meitä elämän rajallisuudesta. Suomalaisille tärkeintä onkin pitää pää kylmänä, sydän lämpimänä ja samalla luottaen, että Suomen loistavat viranomaiset tekevät työnsä. Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth on osuvasti todennut: ”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa, ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.” Vähemmälle huomiolle on jäänyt hänen sanansa, joihin tiivistyy tämä hetki: ”Ei koskaan enää yksin.”

 

Ville Kaunisto (kok.)
Kansanedustaja
Ulkopoliittisen instituutin hallituksen jäsen

Slava Ukraini – kunnia Ukrainalle

Sota on palannut Eurooppaan. Presidentti Putin julisti sodan Ukrainalle ja saman päivän aamuna Venäjän joukot hyökkäsivät rajan yli Ukrainan maaperälle. Toiminnallaan Venäjä rikkoi räikeästi Ukrainan koskemattomuutta ja kyseenalaisti koko vallitsevan eurooppalaisen...

read more

Ihmiset ja yritykset ansaitsevat toimia

Viestitulva niin yksityishenkilöiltä kuin yrityksiltä energian hintojen voimakkaan kiristymisen seurauksena on lohduton. Suomalaiset tuskailevat kotiensa lämmityksen suhteen. Valintoja tehdään jo ruokaostosten ja sisälämpötilan välillä. Samalla kannusteet käynnistää...

read more

Valtatie 15 kuntoon

Valtion vuoden 2022 talousarviokäsittelyssä hallituspuolueet käyttivät valtaansa tyrmäävällä tavalla kaataessaan talousarvioaloitteeni Kouvolan ja Kotkan välisen valtatie 15:n pikaisesta kunnostamisesta. Kaakon kokoomusedustajien ja Sheikki Laakson sekä Juho Eerolan...

read more