fbpx

Kansanedustaja Ville Kaunistosta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja

Julkaistu: 8.9.2023

Kansanedustaja Ville Kaunisto (kok) valittiin tänään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtajaksi.

 

”Olen todella otettu tästä luottamuksesta. Etyjin merkitys korostuu nykyisessä turvallisuuspoliittisessa ympäristössä ja samaan aikaan etenemme kohti järjestön 50-vuotisjuhlavuotta ja Suomen puheenjohtajuutta”, Kaunisto toteaa.

 

Etyjin perustamisesta ja Helsingin päätösasiakirjan hyväksymisestä tulee vuonna 2025 kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Suomi toimii järjestön puheenjohtajana vuonna 2025. Etyj on kuitenkin ollut haasteiden alla Venäjän aloitettua laittoman hyökkäyssotansa Ukrainaan helmikuussa 2022. Molemmat maat ovat Etyjin jäseniä.

 

”Etyj on tilanteessa, jossa se joutuu hakemaan uutta roolia ja toimintamallia eurooppalaisen turvallisuuden edistämisessä. Historiallisessageopolitiikan murroskohdassa on erittäin tärkeää, että Suomi vaikuttaa ja toimii aktiivisesti kansainvälisissä pöydissä”, Kaunisto huomauttaa.

 

Etyjissä on 57 jäsenmaata Yhdysvalloista Keski-Aasiaan. Parlamentaarinen yleiskokous seuraa muun muassa Etyjin tavoitteiden toteutumista, keskustelee Etyjin ministerineuvostossa ja huippukokouksissa käsiteltävistä aiheista, tukee demokraattisten instituutioiden toimintaa ja edistää konfliktien rauhanomaista ratkaisua.