fbpx

Euroopan unioni on mukana jokapäiväisessä arjessamme

Julkaistu: 27.2.2024

Haluan kiittää Pentti Salinia mielipidekirjoituksessa (KS 20.2.) esittämistään ajatuksista eurovaaliehdokkuudesta. Salin toteaa, että olen päässyt nopeaan tahtiin etenemään kärkipaikoille puolueessani. Myös vahva yhteistyösuhde puoluejohdon kanssa on ratkaisevassa asemassa, kun puhutaan pitkäjänteisestä vaikuttamistyöstä kotikaupunkimme eteen. Tämän aseman vahvistamista on tärkeä jatkaa myös tulevaisuudessa.

Kouvola on ollut minulle ja perheelleni koti ja turva yli 20 vuoden ajan. Kotikaupunki, jossa lapsillamme on hyvä kasvaa, ja apua saa aina, kun sitä tarvitsee. Minulle Kouvola on aina ollut kaupunki, josta toivoisin meidän kouvolalaisten olevan paljon nykyistä ylpeämpiä.

Tässä kontekstissa Euroopan unioni tuntuu syystäkin etäiseltä. Samaan aikaan kuitenkin noin puolet valtion ja kuntien lainsäädännöstä laaditaan EU:ssa. Yrittäjyys, teollisuus, maatalous, autoilu, pulloihin kiinni jäävät korkit ja monet muut perusarkeemme liittyvät asiat säädellään Brysselissä. Eduskunnan rooliksi jää usein vastata positiivisesti Euroopasta tulevaan kyllä-ei-kysymykseen. Minun tavoitteenani on päästä vaikuttamaan itse kysymykseen.

Entä kotikaupunkimme edunvalvonta? Europarlamentaarikon eli mepin työ on äärimmäisen tiivistä yhteistyötä valtioneuvoston jäsenten kanssa. Ainakin kokoomuksessa mepillä on myös läsnäolo- ja puheoikeus jokaisessa eduskuntaryhmän kokouksessa. Valtatie 6:n remontti eteni, koska sille myönnettiin EU-rahoitusta. Miksi sama ei koskisi valtatie 15:ttä?

Brexitin yhteydessä Pohjois-Ranskan alueita tuettiin muutoksessa miljardeilla. Miksi Kaakkois- tai Itä-Suomea ei autettaisi rajan sulkeuduttua? Löytyykö alueemme haasteisiin ratkaisu lähes tyhjästä valtion kassasta vai mahdollisesti EU:n monista rahoituskanavista, esimerkkeinä sotilaallisen liikkuvuuden ja raja-alueiden rahoitusvälineet?

Pentti Salin totesi kirjoituksessaan osuvasti Euroopan unionin olevan suomalaisille usein eläketehtävä. Ehkä juuri tässä on se suurin haaste, kun puhutaan aktiivisesta Suomen puolen pitämisestä.

Toisaalta historia tuntee myös yhden herrasmiehen, jonka poliittinen ura alkoi aikoinaan ikäisenäni europarlamentista. Hän on minun tapaani työssään kansainvälisesti painottunut, ulkomailla korkeakouluttautunut ja arvostaa liikuntaa ja perhettä. Hänellä meni vajaa kuukausi sitten kohtuullisen hyvin vaaleissa. Ehkä minunkin ehdokkuuteni on Kouvolalle enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Lopulta kysymys onkin enemmän siitä, onko Kouvola kaupunki, jossa omia tuetaan eteenpäin vai tallataan ratkaisevalla hetkellä maanrakoon.

Ville Kaunisto

Europarlamenttiehdokas