fbpx

Suomalaisen työn tulevaisuuden puolesta

Julkaistu: 22.2.2024

Nostan esiin kolme keskeisintä huomiota edustaja kansanedustaja Paula Werningin (sd.) kirjoituksesta Kouvolan Sanomissa 19.2.

Ensinnäkin se ei tarjoa minkäänlaista vaihtoehtoa tai ratkaisua, miten parannetaan Suomen kilpailukykyä ja varmistetaan suomalaisten työpaikat Suomessa.

Toiseksi, vaikka kirjoituksessa maalataan synkkää kuvaa Suomen tulevaisuudesta, siinä ei ole lupausta esimerkiksi nyt tehtävien työelämäuudistusten kumoamisesta, jos edustaja Werning ja SDP pääsevät valtaan seuraavissa vaaleissa. Tästä voi tulkita, että on mukava huudella, kun muut tekevät haastavia, mutta välttämättömiä päätöksiä.

Kolmanneksi räikeä vastakkainasettelu on omiaan luomaan huonovointisuutta ja railoa suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä ei sovi olla se suunta, johon Suomea halutaan kuljettaa.

Nyt tehtävät työelämän uudistukset ovat yksi osa Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden varmistamista. Uudistusten yhteydessä työmarkkinajärjestöjen asiantuntemusta on haluttu hyödyntää, mutta samaan aikaan maan hallitus kantaa vastuun suomalaisten hyvinvoinnista. Pelkkä ei:n sanominen ei enää riitä. Rohkeus uudistaa on suomalaisilla työmarkkinoilla historian saatossa unohtunut ja lopulta kilpailukykymme rapautuessa maksajana ovat ahkerat suomalaiset työntekijät.

Suomessa on monin paikoin erehdytty luulemaan, että Suomen suurin vastustaja on Suomi ja, että työnantajat ja työntekijät pelaavat eri joukkueissa. Yhdysvallat ja Euroopan suuret maat ovat ajautuneet täysin poskettomaan valtiontukikilpailuun houkutellakseen investointeja ja työpaikkoja omiin maihinsa. Saksa yksistään on käyttänyt tässä kilpailussa jo noin 400 miljardia euroa veronmaksajiensa rahoja.

Pienen Suomen taloudelliset resurssit eivät rahalla kilpailussa riitä. Meidän vahvuutemme on tällä hetkellä puhdas, luotettava ja edullinen energia. Jos saamme hallitusohjelman mukaisesti nopeutettua investointien luvitusta, vietyä työmarkkinoitamme läheisten kilpailijamaidemme suuntaan, sekä vahvistettua Suomen edun ennakkovaikuttamista Euroopan unionin suuntaan, me pysymme mukana kilpailussa.

Ville Kaunisto

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja