fbpx

Sopivan lyhyesti

Julkaistu: 3.2.2016

Varoitus: Tämä kirjoitus on 2146 merkkiä pitkä. Jos se on sinulle liikaa, lue vain kolumnin viimeinen kappale.

Yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitter on sosiaalisen median jättiyritys. Sen erityispiirre on 140 merkin pituiset twiitit eli viestit. Käyttäjän täytyy siis kertoa asiansa lyhyesti ja ytimekkäästi. Yrityksen osake on ollut NASDAQin pörssissä jyrkässä laskussa jo muutaman kuukauden ajan. Yksi laskun syy ovat huhut 140 merkin maksimirajan poistosta. Sijoittajien mielestä pidemmät viestit eivät jaksa kiinnostaa ihmisiä.

Kun mietitään nykyinformaation määrää, muotoa ja laatua niin tämän kurssilaskun järki alkaa hahmottua. Ihminen ahmii jatkuvalla syötöllä tietoa aivoihinsa sosiaalisesta mediasta, netin uutispalveluista ja iltapäivälehdistä. Uutiset ovat rajuilla otsikoilla varustettuja, vain pintaa raapaisevia ja ennen kaikkea helposti luettavan lyhyitä. Meitä ihmisiä ohjataan malliin, jossa asioihin ei syvennytä vaan kaikesta täytyy tietää vähän, muttei mistään riittävästi. On helpompaa selata nettiä kuin tarttua kirjaan. Kun väsyttää, eikä jaksa keskittyä ovat pienet uutiset kivempi pureskella kuin 300-sivuinen kirja.

Aikuinen saa tietenkin toimia miten haluaa. Mietin vain miten lapset ja nuoret, jotka ovat syntyneet puhelimet käsissään, oppivat kärsivälliseen oppimiseen ja kirjojen lukemiseen? Eivät ainakaan taukoamatta puhelimiaan räplääviä aikuisia seuraten. Kun lapsen ohjaa kirjojen maailmaan, kiitos tulee viimeistään siinä vaiheessa kun lapsi kasvaa nuoreksi aikuiseksi ja oppikirjojen sivumäärät kasvavat. Suomessa on tätä asiaa upeasti helpottava ilmainen kirjastojärjestelmä. Tai ainakin se maksaa verorahoina yhtä paljon käyttää sitä tai ei.

Enkä puhu nyt ääripäistä. Internet on upea osa nykymaailmaa ja sosiaalisella medialla on huikea potentiaali tehdä hyvää, mutta tasapaino on aina muistettava. Mahdollisuuksien ja erilaisten vaihtoehtojen luominen nuorille on äärimmäisen tärkeää. Ja me aikuiset olemme roolimalleja paljon useammin kuin ymmärrämmekään.

Loppuun lupaamani tiivistys moneen tilanteeseen sopivana ja mukavasti twiitin mittaisena: ”Rohkeasti uutta ja aina vanhaa kunnioittaen.”