fbpx

Kansanedustaja Kaunisto vaatii maakaasulämmittäjien huomioimista energiakriisissä

Julkaistu: 19.12.2022

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto on tehnyt toimenpidealoitteen, jolla hän vaatii, että hallitus ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin maakaasulämmittäjien tukemiseksi energiakriisissä ulottaen sähkölämmittäjille tarjolla olevat sähkövähennyksen ja sähkötuen sovellettuna myös maakaasulämmittäjien käyttöön.

”Suomessa maakaasulla kotinsa lämmittävien määrä on Euroopan mittakaavassa suhteellisen pieni. Ehkä tämän takia hallitus ei ole kokenut tarpeelliseksi näiden kotitalouksien huomioimista omissa toimissaan energiakriisin keskellä. Tämä on täysin kohtuutonta.” Kaunisto toteaa.

Suomessa oli noin vuosi sitten arviolta 12000 maakaasulla lämpenevää kotitaloutta. Näistä kotitalouksista merkittävä osa sijaitsee Kaakkois-Suomessa. Monet maakaasulla lämmittäneet ovat energiakriisin puhkeamisen jälkeen vaihtaneet lämmitysmuotoa. Kaikille maakaasulämmittäjille se ei kuitenkaan ole ollut mahdollista joko taloudellisista tai aikataulullisista syistä.

”Etenkin muuttotappioalueilla asuville kalliin energiaremontin tekeminen on täysin tekemätön paikka. Nyt on kysymys reiluudesta, siitä miten kaikki suomalaiset otetaan mukaan tässä poikkeuksellisessa ajassa.” Kaunisto vaatii.

Sähkölämmitteisille kotitalouksille määräaikaiset helpotukset tulevat voimaan vuoden alusta. Kaasulämmittäjien vähäisen määrän vuoksi tämän laajennuksen fiskaalinen merkitys julkiselle taloudelle olisi hyvin rajallinen.

”Hallitus on jättämässä jälkeensä yli 40 miljardia velkaa, mutta maakaasulla kotinsa lämmittävät jäävät tyhjin käsin kylmenevään kotiinsa. Lupausten aika on ohi, tarvitaan toimia.” Kaunisto päättää.