fbpx

Ihmiset ja yritykset ansaitsevat toimia

Julkaistu: 15.2.2022

Viestitulva niin yksityishenkilöiltä kuin yrityksiltä energian hintojen voimakkaan kiristymisen seurauksena on lohduton. Suomalaiset tuskailevat kotiensa lämmityksen suhteen. Valintoja tehdään jo ruokaostosten ja sisälämpötilan välillä. Samalla kannusteet käynnistää auto työmatkalle hiipuu huoltoaseman mittarin edessä. Yritykset kamppailevat energialaskujen ja logistiikkakulujen noustessa, ja lopulta nämäkin nousut päätyvät asiakkaiden maksettavaksi. Haastava tilanne on toivottavasti väliaikainen, mutta toivo ei ole strategia. Tarvitsemme tekoja.

Geopoliittisessa myllerryksessä energian ja raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen ennakoimattomuus korostuu. Tälle kehitykselle päättäjätkin ovat voimattomia. Ilmastonmuutoksen vastainen työ on ollut helppo syyttelyn kohde. Todellisuudessa teknologinen kehitys ja innovatiiviset suomalaisyritykset tulevat vastaamaan tähänkin haasteeseen luoden samalla työpaikkoja.

Suomen holtiton velkaantuminen heikentää huolestuttavalla tavalla mahdollisuuksia reagoida kriiseihin. Haasteet ovat yhteisiä kuten myös ratkaisut. Yrittämisen ja työntekemisen pitää aina kannattaa. Tässä Kymenlaakson erikoispiirteet nousevat esiin. Vahvan teollisuuden ja logistiikan ansiosta Kymenlaakson BKT on valtakunnallisesti korkea, 41786 €/asukas. Toisaalta juuri näiden alojen energiariippuvuuden ja yksityisautoilun tärkeyden vuoksi energian hinnannousu rokottaa meitä muuta maata enemmän.

Yksin ja kovaa huutamalla asialle voi saada suurta huomiota, mutta sillä tavoin harvoin ratkotaan yhteisiä ongelmia. Ja ratkaisuja on. Ammattidieselin käyttöönotto, kattavampi työmatkavähennys, sähköveron kausiporrastus ja sähkön siirtohintojen kuriin laittaminen voivat olla osa ratkaisua. Nämä Kokoomuksen ehdotukset ovat saaneet tukea myös hallituspuolueista. Suomen ja suomalaisten kannalta tärkeintä kuitenkin olisi, että ihmisten ostovoimaa parannettaisiin ja halukkuutta työntekemiseen kannustettaisiin työn ja eläkkeiden verotusta merkittävästi alentamalla.

Ville Kaunisto (Kok.)

Kansanedustaja