fbpx

Valtatie 15 kuntoon

Julkaistu: 18.12.2021

Valtion vuoden 2022 talousarviokäsittelyssä hallituspuolueet käyttivät valtaansa tyrmäävällä tavalla kaataessaan talousarvioaloitteeni Kouvolan ja Kotkan välisen valtatie 15:n pikaisesta kunnostamisesta. Kaakon kokoomusedustajien ja Sheikki Laakson sekä Juho Eerolan tuesta olen erittäin kiitollinen.

Yhteistyötä tarvitaan, sillä valtatie 15:n merkitys maakunnalle on kiistaton. Sen turvalliseksi ja sujuvaksi saattaminen on niin terveydenhuollon asiakkaiden kuin elinkeinoelämän ykkösprioriteetti.

Opposition talousarvioaloitteita on välillä moitittu epätoivoisiksi ja niiden läpimenomahdollisuus on nähty pieneksi. Epätoivo vt15:n kohdalla alkaa kieltämättä olemaan oikea termi. Hallitus on vatuloinut meille kymenlaaksolaisille elämän ja kuoleman tien kunnostamisen kanssa kohta kolme vuotta. Tämä siis keskellä ennätysmäistä velkarallia eli rahasta se ei voi olla kiinni.

Myös kritiikki ohuesta läpimenomahdollisuudestakin on paikkansa pitävä. Tosin on hyvin erikoista, jos kansanedustajana kansalaisten veroeuroista palkkansa saava henkilö ei ole valmis taistelemaan alueensa ykköskohteen puolesta vaikka todennäköisyydet eivät ole hänen puolellaan.

Maamme hallituksen lista Kymenlaakson edunvalvonnassa on karua luettavaa. Sote-uudistus tulee ministeriön julkisten laskelmien mukaan leikkaamaan Kymenlaakson rahoitusta ja siten heikentämään palveluja.

Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen status Kymenlaakson keskussairaalalle on kadoksissa. Ja maakuntamme yhteinen lääkärihelikopteri on poliittisen suhmuroinnin ja viivyttelyn takia jumissa. Tilanne on erittäin huolestuttava.

Valtatie 15 on valtakunnallisen liikenneinvestointiohjelman tärkeimmässä prioriteettiryhmässä, mutta hidastelun johdosta hallituksen aika on käymässä vähiin. Nykyhallituksen viimeinen mahdollisuus rahoituksen löytämiselle tulee ensi kevään kehysriihessä.

Kymenlaaksolaisten yhteinen joululahja jäi tälläkin kertaa eduskunnan suuressa salissa saamatta. Nyt hallituspuolueiden lupaus asian ensi keväänä kuntoon hoitamisesta toisi uskoa kohti aluevaaleja.

Ville Kaunisto

Kansanedustaja (kok.)