fbpx

Ryhmäpuheenvuoro varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksestä.

Julkaistu: 16.3.2021

Arvoisa puheenjohtaja. Arvoisat valtuutetut, viranhaltijat ja kuntalaiset

Suhteellisen kiireisen lapsiperheen isänä minulla on jonkinmoinen henkilökohtainen ote mikä pelastus kiireiselle työssäkäyvälle perheelle laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus on.

Mutta ennen kaikkea se on mielestäni lapsen etu. Ja tämän asian Kokoomusryhmä toivoo meidän Kouvolassakin muistavan.
Tässä yhteydessä on syytä kiittää kaikkia niitä Kouvolan varhaiskasvatuksen ammattilaisia teidän äärimmäisen arvokkaasta työstänne ja toivotan voimia tähän haastavaan aikaan jossa elämme.

Käsittelyssä oleva varhaiskasvatuksen palveluverkko tiivistää monella tapaa meidän rakkaan kotikaupunkimme ongelmat. Krooninen rahapula, kaupungin käsiin hajoavat kiinteistöt ja lapsimäärän dramaattinen väheneminen.

Mietin pitkään mikä on se yksi sana, jolla voidaan rohkein mielin kohdata nämä ongelmat. En keksinyt parempaa sanaa kuin laatu. Meidän pitää pystyä tarjoamaan parasta mahdollista laatua kouvolalaisille lapsiperheille. Laatu ei ole määrän vastakohta, mutta laatu rajoittaa määrää. Laatu on asia, jolla voimme myös erottua muista kaupungeista, pitää huolta nykyisistä asukkaista ja houkutella uusia.

Meidän pitää pystyä tarjoamaan laadultaan koko Suomen parasta varhaiskasvatusta. Ei yhtään sitä vähempää.

Tämä ei valitettavasti toteudu vanhaan nojaamalla, vaikka kuinka se houkuttaisi. Samalla täytyy ymmärtää, että laatu syntyy monin paikoin ihmisistä. Lasten parempi huomioonottaminen on välttämätöntä. Samoin varhaiskasvattajien ajatukset ja huolet. Nämä aikuiset pitävät lapsistamme huolen monen tunnin ajan joka päivä, en ihan heti itse keksi suurempaa luottamuksen osoitusta toiselle ihmiselle. Tämän kaiken päälle meidän päättäjien on varmistettava, että me palvelemme myös itse perheitä kiireisen arjen keskellä. Tämä ei ole helppo kokonaisuus.

Kokoomusryhmä uskoo, että tämä käsittelyssä oleva esitys ottaa askeilta oikeaan suuntaan. Nimittäin tulevaisuuteen. Tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan laadun lisäksi turvallisuutta. Minä en pystyisi jättämään lastani paikkaan jossa hän ei tuntisi oloaan turvalliseksi. Me Kokoomuksessa uskomme, että juuri turvallisuuden tunteen lisääminen, sillä, että lapsen ei tarvitse pomppia päiväkodista ja kasvattajista toiseen on äärimmäisen tärkeää. Me haluamme, että kouvolalaisille päiväkoti edustaa juuri sitä mitä sen nimikin tarkoittaa eli turvallista kodinomaista paikkaa, jossa lapsi saa onnellisesti kasvaa.

Kokoomusryhmä haluaa kiittää kaupunkimme virkamiehiä tämän erittäin haasteellisen kokonaisuuden kasaan parsimisessa. Samalla toteamme, että olemme valmiita tässäkin yhteydessä etsimään yhteistyössä niitä perheiden arkea helpottavia ratkaisuja, kuten yöhoitovalmiuden tarkastelua, myös tänään tässä valtuuston kokouksessa.

Kiitos!