fbpx

Huoli yrittäjyyden tulevaisuudesta

Julkaistu: 8.9.2020

“Meidän perheessämme on viikkojen ajan syöty lähes pelkää makaronia varmistaaksemme kyvyn maksaa meidän ihanille työntekijöillemme heidän palkkansa.” ”Olen pyytänyt Taivaan isältä joka ilta apua, että korona poistuisi, koska tiedän jo päivämäärän, milloin meidän firman lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi.”

Nämä kaksi viestiä ovat vain pieni osa siitä tuskasta mitä kymenlaaksolaisilta yrittäjiltä on viime kuukausina kuulunut. Yrittäjyys ei ole ahneen varma taloudellinen onnela vaan kasa riskejä, vastuuta ja toivottavasti lopulta myös voittoa. Voiton tekeminen taas tarkoittaa uusia työpaikkoja, investointeja ja elinvoimaa. Tämä on se viesti mitä johtavilta poliitikoilta olisi syytä kuulla.

Maamme hallitus on vastannut yrittäjien vaikeuksiin tukipaketeilla, jotka ovat osittain toimineetkin. Valitettavasti pelkkä tuki ei vain luo kilpailukykyistä alustaa pitkälle tulevaisuuteen, etenkin kun muut päätökset kurittavat yrittäjiä. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-ala on täysin sillassa koronan takia, mutta siitä huolimatta hallitus korottaa alkoholiveroa ja jarruttaa ravintoloiden ulosmyyntioikeutta vastoin Euroopan unionin linjauksia. Teollisuuden ja logistiikan kertoma huoli polttoainekustannusten noston vaikutuksesta kansainväliseen kilpailukykyyn vähäteltiin unholaan.

Myös puheet satuttavat. Pääministeri Marin on viime kuukausien aikana ehtinyt väläyttää satojen miljoonien yritysverotuksen kiristämistä, lyhyempää työpäivää samalla palkalla ja antanut itsestään kuvan parempana yritysjohtajana kuin kansainvälisen yrityksen toimitusjohtaja.

Toivoa on, mutta suunnan on muututtava. Suomalainen hyvinvointi rakentuu työnteolle ja sille, että kaikki kykenevät myös tekevät työtä. Suomalaisten luterilaiset juuret, ahkeruus ja ylpeys työnteosta, tuovat hyvän pohjan hyvinvoinnille.  Hallituksella on vastuu edistää työllisyyttä ja yrittäjyyttä, kyseessä on Suomen tulevaisuus.

 

Ville Kaunisto

Kansanedustaja (kok.)