fbpx

Kansainvälinen Suomi luo turvallisuutta ja vakautta

Julkaistu: 10.7.2020

Vaikka maailmalta katsoen Suomi on kaukainen kolkka Pohjolan perukoilla, me emme ole eristettynä muusta maailmasta. Osana kansainvälistä yhteisöä Suomen täytyy aktiivisesti edistää sekä omaa turvallisuuttaan, että vakautta maailmalla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on julkaissut keskustelunavauksen Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta koronakriisin jälkeisenä aikana. Olen yhdessä entisen ulkoministerin, edustaja Ilkka Kanervan kanssa vastannut asiakirjan valmistelusta. Kuten viime ajat maailmalla ovat osoittaneet, ulkopoliittiselle johtajuudelle on tilausta Suomessa.

Koronaviruksen torjunta on saanut maat kääntymään sisäänpäin. Samalla kriisiaika on lisännyt suurvaltapolitiikan huolestuttavien sävyjen vahvistumista. Suomalaisten kanssa läntisen demokratian arvot jakava Yhdysvallat on ottanut askelia taaksepäin maailman johtavan valtion roolista, jättäen tyhjiöitä muiden suurvaltojen täytettäväksi. Tämä kehitys tulee vaikuttamaan myös geostrategisesti merkittävällä alueella sijaitsevassa Suomessa.

Johtajuutta harvoin annetaan, se pitää teoilla ottaa. Esimerkki johtajuudesta olisi Suomen vahvan kansainvälisen roolin palauttaminen rauhanturvaamistyössä. Turvaamalla paremmat elinolot maailman kriisipesäkkeissä vähentäisimme riskiä hallitsemattomien pakolaisvirtojen synnystä. Samalla vahvistaisimme puolustusvoimien toimintakykyä tositilanteissa toimimalla.

Kansainvälisen sääntöpohjaisen yhteistyön heikkeneminen uhkaa myös vientivetoisen Suomen taloudellista asemaa. Tällä on merkittävä vaikutus juuri meillä Kaakkois-Suomessa. Alueemme elinvoiman kannalta yritysten on voitava tehdä kauppaa Suomen rajojen ulkopuolella mahdollisimman vähin estein. Tässä Euroopan unionin sisämarkkinat sekä EU:n kauppapolitiikka ovat avainasemassa.

Globalisoituneessa maailmassamme kriisit ovat entistä vaikeampia eristää. Emme voi ummistaa silmiämme tältä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvasi nykymaailmaa erinomaisesti uudenvuodenpuheessaan jo ennen koronapandemiaa: ”Rauhattomuus, epävakaus ja lyhytjänteisyys ovat leimanneet elämää niin maailmalla kuin Suomessa. Niille on nyt luotava vastavoimia. Tarvitsemme enemmän rauhaa, vakautta ja pitkäjänteisyyttä.” Presidentin sanojen tukemana meidän on hyvä jatkaa töitä turvallisemman tulevaisuuden puolesta.