fbpx

Ylioppilaspuhe 2020

Julkaistu: 1.6.2020

Arvoisat Kouvolan tuoreehkot ylioppilaat

Te olette valmistuneet ylioppilaaksi uudenlaiseen maailmaan. Maailmaa, joka joutuu muuttamaan tapojaan niin koronaviruksen, ilmastonmuutoksen kuin tavallisen arjen mullistuksissa. Me elämme ajassa, jossa pelkkien uhkien esiin nostaminen on muotia, mutta samalla mahdollisuuksien kertominen unohtuu. Ajassa, jossa yhä useampi ihminen keskittyy löytämään toinen toisestamme erottavia asioita yhdistävien sijaan. Ajassa, jossa useimpien hyvinvointimittareiden perusteella ihmiset ympäri maailman voivat paremmin kuin koskaan ennen, mutta siitä huolimatta niin hirveän moni voi äärimmäisen huonosti. Maailmaa, joka on maailman sotien päättymisen jälkeen rakennettu yhteistyölle, välittämiselle ja rauhalle ei välttämättä enää koskaan palaa entiselleen.

Pelottavaa, mutta sitä elämä joskus on.

Juuri tämän takia te valmistutte. Ja juuri tämän takia minä haluan olla tässä puhumassa teille. Te olette ne ihmiset, jotka muokkaatte maailmaa uudenlaiseksi. Muutos on aina välttämätöntä koska aikaa ei voi pysäyttää. Nyt on kysymys siitä, miten te käytätte valtaanne. Ilman historian tuomaa taakkaa teillä jokaisella on mahdollisuus katsoa eteenpäin ja vaikuttaa. Vaikuttaa niin omaan hyvinvointiin kuin kaikkien muidenkin. Sen ei tarvitse tarkoittaa maailman pelastamista tai edes Kouvolan pelastamista. Se voi tarkoittaa ylpeänä vastuun kantamista omasta elämästä, omista päätöksistä, virheistä ja onnistumisista.

Arvoisat ylioppilaat.

Matkalla eteenpäin toivon teidän muistavan, että oppiminen ei lopu ylioppilaslakkiin. Joillekin oppiminen tulee tarkoittamaan lisää kirjojen lukemista, toisille konkreettista käsillä tekemistä, kolmannelle jotain muuta. Jokaista teistä tarvitaan, jokaisella teistä on oma roolinsa paremman huomisen puolesta. Vanha tunnettu esimerkki käy tähän kohtaan hyvin. Vuonna 1961 kun John F. Kennedy vieraili NASAn avaruuskeskuksessa hän näki käytävällä siivoojan ja meni ystävällisesti kysymään häneltä mitä sinä teet NASALLA. Siivooja vastasi, herra presidentti, oleman auttamassa lähettämään miehen kuuhun.

Sinulla arvoisa ylioppilas, on mahdollisuus saada jokainen lähelläsi sitoutumaan yhtä voimakkaasti yhteisen hyvän rakentamiseen. Antamalla kiitosta, tukemalla ja välittämällä toisista ihmisistä.

Toisaalta jos käännetään koko esimerkki päälaelleen ja ajatellaan, että sinä olet se henkilö joka on nyt lähetetty matkalle uusi hattu päässäsi. Niin mieti kuinka moni ihminen on elämäsi varrella ollut sitoutuneena siihen, että sinun on hyvä ja turvallinen olo tavoitella unelmiasi. Vaikka sinä olet tänään se juhlittu sankari, niin juuri tänään on oikea päivä kiittää niitä kaikkia sinun elämäsi nasan siivoajia saavutetusta tavoitteesta. Ja vaikka kuinka nätisti hymyilet uusi lakki päässä se ei poista sitä tosiasiaa, että olet näiden vuosien aikana ollut parhaimmillasi todella rasittava vanhemmille, huoltajille, tädeille, sedille, sisaruksille, sukulaisille ja ystävillesi. Silti nämä kaikkein tärkeimmät ovat olleet aina ainakin henkisesti vieressäsi. Älkää ikinä unohtako sitä.

Näillä sanoilla haluan onnitella teitä arvon ylioppilaat ja toivotan teille hyvää ja onnellista syksyä. Uskoa huomiseen ja uskoa sinuun itseesi.