fbpx

Hallitusohjelman kritiikki 12.6.2019

Julkaistu: 6.7.2019

Arvoisa puhemies

Kuten täällä on jo useamman kerran Kokoomuksen puolelta on todettu, Antti Rinteen vasemmistohallituksen hallitusohjelmassa on paljon hyvää. Suomessa pitkään jatkuneen vyön kiristyksen jälkeen hallitusohjelman taloudellisista realiteeteista vapaat lupaukset tuntuvat varmasti monille hyviltä. Otan kuitenkin esimerkin urheilumaailmasta. Jos valmentaja lupaa kaikille joukkueen pelaajille paikan aloituskentälliseen, niin kyllähän se hetken riemastuttaa. Mutta kun todellisuus lupauksen mahdottomuudesta iskee kasvoille niin moni joutuu pettymään.

Rinteen toiveikkaan hallitusohjelman talous pohjautuu pitkälti työllisyysasteen nostamiselle 75 prosenttiin, huomattavasti ennusteita korkeampaan talouskasvuun, sekä massiiviselle yli kolmen miljardin euron valtion omaisuuden myymiselle. Kansallisomaisuutta voi myydä vain kerran. Miettikää tarkoin miten sen käytätte. Työllisyysasteen nostaminen entisestään 75 prosenttiin tulee myös vaatimaan merkittäviä ja kipeitä päätöksiä. Onko teistä siihen? Vielä näitä konkreettisia keinoja on pidetty joko visusti salassa tai niitä ei ole. Hallituspuolueiden esiin nostama keino lupausten rahoittamiselle eli vahva usko ja luotto paremmasta huomisesta ei tunnu riittävältä, kun puhutaan ihmisten elämistä. Meillä kokoomuksessa on vahva usko siihen, että rahat kuuluu tienata ennen niiden käyttöä. Siinä on aika merkittävä ero.

Hallitusohjelman hieman löyhät kirjaukset konkretisoituvat koko Itä-Suomea ja lähes miljoonaa ihmistä koskevan Itäradan kohdalla. Vahvasta Itä-suomalaisesta yhteistyöstä huolimatta yhdeksän maakunnan hanke on taas jäähyllä. Vaikka puhutaankin suhteellisen kaukana tulevaisuudessa olevasta investoinnista niin aloituspiste siirtyy taas kauemmas. Miten selitätte tämän jatkuvasti syrjään jääville itäsuomalaisille? Jos kaikille hyvää lupaamisen sijaan tehtäisiin priorisointeja niin toimivat ratayhteydet olisivat erinomainen tulevaisuusinvestointi. Niin ihmisten, luonnon, työllisyyden kuin koko Suomen hyväksi.

Kasvatus- ja koulutuspuolella on paljon hyvää. Olen äärimmäisen tyytyväinen, että hallitus jatkaa kokoomuksen aloittamaan varhaiskasvatuksen kehittämistä. Myös liikuntaan panostaminen on ainoa oikea tie. Tämän jälkeen Rinteen hallitusohjelma kääntyykin pakottamisen puolelle. Jos mietitään tulevaisuuden maailmaa niin haluammeko, että meidän nuorista kehittyy valveutuneita omiin valintoihin kykeneviä aikuisia vai tyydymmekö siihen, että valtio ohjaa meitä ja meidän valintojamme hautaan saakka. Nuoren identiteetti ei rakennu pelkkiä pakollisia askelia noudattaen vaan omien valintojen tekemisen ja niiden kanssa elämisen kautta. Vapaa ihminen on onnellinen ihminen.

Epäselvät vastaukset täällä salissa ja hallitusohjelmassa ihmetyttävät sekä huolestuttavat minua, mutta kritiikistä huolimatta toivon uudelle hallitukselle onnea. Ennen kaikkea toivon, että minulle tärkeät panostukset liikuntaan ja liikkumiseen, sekä lasten ja nuorten elämään eivät jää jumiin vaihtopenkille.

Kiitos.