fbpx

Puhe Kymenlaakson reserviläispiirin kevätkokouksessa 17.3.2019

Julkaistu: 17.3.2019

Arvoisat Kymenlaakson reserviläispiirin jäsenet, hyvät arvovieraat

Ajan kuluminen vapauttaa meidät monista menneisyyden peloista. Nuoret suomalaiset näkevät Suomen turvallisempana paikkana kuin moni tätä maata rakentamassa ollut edeltävä sukupolvi. Olemme vihdoin astumassa aikaan, jossa mahdollisuudet ohjaavat valintojamme uhkien sijaan. Sodat ja niiden kärsimykset ovat monelle niin kaukaisia asioita, ettei niitä enää osata murehtia.

Tässä tulemmekin aikamme yhteen suureen paradoksiin. Samalla kun nuori suomalainen ihminen katsoo Suomea rauhan ja turvan mahdollisuutena, ei hän osaa enää pelätä asiaa, mikä kuitenkin on ihmishistoriassamme ollut toistuva asia eli sota. Kun jokin asia on tarpeeksi kaukana historiassamme, on täysin normaalia, että ihminen unohtaa se. Näin ei kuitenkaan saa tapahtua. Suomen pitää ylläpitää uskottava maanpuolustusta jokaisena ajanjaksona, silloinkin kun uhkat ovat pienimmillään. Silloinkin kun vaaranajat ovat vain historian kirjojen kertomia.

Kouvola on varuskunta kaupunki. Se tekee koko Kymenlaaksosta varuskunta maakunnan. Yhden Suomen tärkeimmistä maakunnista, kun puhutaan maamme puolustuksesta. Meidän on syytä olla siitä ylpeitä. Samalla Kouvola on valittu yhdeksi Suomen turvallisimmaksi kunnaksi useana vuotena. Vaikka tämä tutkimus tukeutuu vahvasti poliisin arvioihin, on turha vähätellä päivittäin ihmisten keskuudessa näkyvien armeijan ajoneuvojen ja sotilaiden roolia turvallisuuden tunteen lisääjänä. Turvallisuuden lisäksi varuskunnilla on merkittävä rooli työllistäjänä Kouvolassa. Kouvola siis elää ja hengittää maanpuolustuksesta.

Tästä johtuen Kouvolan kaupunki on lähtenyt rakentamaan Suomessa täysin uutta kriisivalmius- ja puolustuskonferenssia. Tarkoituksena on koota niin kotimaiset kuin kansainväliset maanpuolustusasiantuntijat yhteen, luoden keskustelua ja ymmärrystä Suomen asemasta muuttuvassa maailmassa. Konferenssissa halutaan tarjota erilaisia kokemuksia kaiken ikäisille ja tuoda maanpuolustus taas vähän tutummaksi ihmisille. Kysymys on Kouvolan yhä vahvemmaksi profiloitumisesta maanpuolustuksen ydin kaupunkina. Jos asia on minusta kiinni myös reserviläisillä, tulee olemaan tärkeä rooli tapahtumassa.

Alussa puhuin unohtamisesta. Siitä miten tarpeeksi kaukainen asia muuttuu vieraaksi. Minulla on reilu vuoden ikäinen poika ja todella sydämeni pohjasta toivon, että hän saa elää Suomessa, joka on turvallinen. Mutta minä haluan kertoa hänelle mitä historia meille opettaa. Haluan, että poikani oppii kunnioittamaan niitä kärsimyksiä, mitä edeltävät sukupolvet ovat nähneet tämän maan puolesta. Haluan Suomen, jossa on turvallista koska me olemme valmiina. Miten tämä opettaminen onnistuu? Se onnistuu esimerkein. Poikani imee toimintaani kuin sieni. Esimerkin voima on se kaikkein vahvin tapa opettaa. Siksi juuri teidän reserviläisten rooli on niin merkittävä Suomelle. Te tuotte päivittäin esimerkin isänmaallisuudesta. Te nostatte esiin jokaisen tärkeää roolia maanpuolustuksessa. Olette luotettava yhteistyökumppani ja olette uskottava toimija, ihan niin kuin meidän maanpuolustuksemmekin tulee jatkossa olemaan. Nämä ovat niitä arvoja mitä lapset ja nuoret voivat teiltä imeä ja uskokaa, niin he tekevätkin. Älkää hetkeksikään unohtako sitä vastuuta mitä esimerkillisenä toimijana kannatte ja mikä mahdollisuus teillä on vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen.

Näillä sanoilla haluan toivottaa Kouvolan kaupungin puolesta teille kaikille erinomaista kevätkokousta ja ennen kaikkea intoa ja jaksamista esimerkillisen toimintanne jatkamiseen.