fbpx

Johtajuutta tarvitaan Kymsotessa

Julkaistu: 19.1.2019

Kouvolan Sanomat uutisoi 5.1. Poksin hoitajapulasta. Huolestuttava tilanne on jatkunut jo jonkin aikaa ja huoli hoitajien jaksamisesta on aiheellinen. Tämä poiki valituksen jopa aluehallintovirastoon asti. Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen puolustautuu kertomalla, ettei hänelle ollut tullut virallista yhteydenottoa. Selitys on vähintäänkin erikoinen. Eikö hän oikeasti tiedä mitä Kymsotessa on meneillään? Ongelmat kuuluvat korjata ilman tarvetta viralliselle yhteydenotolle.

Valitettavasti Kouvolassa on jo totuttu uutisiin terveydenhuollon uudistusten tuomista heikennyksistä omaan palvelutarjontaamme. Hoitajapulasta tuli näin yksi uusi luku tähän surulliseen sarjaan huonoja uutisia Kouvolassa.

Nyt viikkoa myöhemmin Kymsote ilmoitti omistajilleen Kouvolalle ja Kotkalle, että se haluaa määräävän aseman Kymijoen ICT:ssä. Perustelut muutokselle ovat hyvin hatarat ja tämä näyttäytyykin päättäjille enemmän röyhkeytenä kuin potilaiden parhaana. Samalla tälle vuodelle Kymsoten Kouvolalle ilmoittama menojen kasvu on 13 miljoonaa euroa ennakoitua suurempi. Omistajien neuvominen vaikuttaakin erikoiselta samalla kun Kymsoten omat asiat eivät ole kunnossa. Saadaksemme koko ajan kasvavat sotemenomme kuriin, Kymsoten kannattaisikin nyt keskittyä oman pääliiketoimintansa kehittämiseen.

Huono johtaminen tuo väistämättä huonoja tuloksia, eikä omistajien pidä hyväksyä tätä loputtomiin. Kouvolan osuus Kymsoten rahoituksesta on 310 miljoonaa euroa. Sillä summalla pitää olla tässä yhtiössä muutakin kuin vain matkustajana. Hyvään johtajuuteen kuuluu myös huolehtia siitä, että Pohjois- ja Etelä-Kymenlaaksoon luvatut toimenpiteet toteutuvat. Rohkean edunvalvonnan tehtävänä on varmistaa, että rahat riittävät myös kaikkeen, mitä Kouvolalle on luvattu.

Mielestäni Kouvolan pitää Kymsoten suurimpana omistajana ottaa johtajuutta määrätietoisemmin tai muuten meillä on edessä palveluiden loputon karsiminen. Kymsoten jatkuvat budjettiylitykset saattavat tarkoittaa leikkauksia esimerkiksi lasten päivähoidossa, sekä liikuntapaikkojen ja teiden kunnostuksessa. Jos me emme pidä tiukemmin kiinni sovitusta ja terävöitä omaa edunvalvontaamme, niin Kouvolalle käy tässä asiassa todella huonosti.