fbpx

Hiljaiset sankarit

Julkaistu: 24.5.2018

Gnu-antiloopin vasa nousee seisomaan minuuttien sisällä syntymästään ja pian tämän jälkeen se on jo kykenevä juoksemaan leijonia karkuun. Kaukana gnuista, meidän kotimme lattialla makoilee seitsemän kuukauden ikäinen poika. Kuvitellaan, että kuuluisa Ruokolahden leijona sattuisi hiippailemaan pienen miehenalun vierelle, mikä olisi hänen reaktionsa? Ei ainakaan karkuun juokseminen vaan todennäköisesti leveä hymy, pientä turkista kiskomista ja vahingossa leijonan silmään tökkäisy. Sen pidemmälle tätä ajatusleikkiä en halua viedä.

Me ihmiset emme ole luotuja pärjäämään ilman toisten apua. Uskoo sitten luomiskertomukseen tai alkuräjähdykseen, niin yksin syntyvälle ihmiselle ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä. Voimmekin hyvin miettiä kumpi on tullut ensin, halu auttaa vai tarve olla autettavana? Ihmisrodun tähän päivään asti selviytyminen antaa vahvan käsityksen siitä, että halu auttaa on putkahtanut ihmisen mieleen ensin.

Kaikessa hiljaisuudessaan Kouvolassa toimii ryhmä ikäihmisiä, jotka toimivat liikunnan vertaistukiryhmissä vetäjinä. Olen päässyt näkemään miten he auttavat viikoittain lähes tuhatta ikätovereitaan liikunnan ja yhdessäolon riemun keskelle. Ennaltaehkäisevä yhteisöllinen toiminta on tärkein yksittäinen asia millä ihmisen elämänlaatu saadaan pidettyä ansaitulla tasolla yhä pidempään. Kun puhutaan tämän kaltaisesta toisen auttamisesta, puhutaan todellisesta lähimmäisestä välittämisestä. Ja vaikka rahaa ei aina pitäisi ottaa esiin, niin nämäkin vapaaehtoiset säästävät yhteiskunnalta suuren summan rahaa.

Suomalaisessa vaatimattomuudessa on paljon hyvää. Se ei kerskaile, mutta usein se jättää kertomatta niitä upeita asioita mitä upeat ihmiset tekevät. Kouvola on urheilukaupunki, mutta se on paljon muutakin. Itse näen sen liikuntakaupunkina, sellaisena jossa jokaisen on hyvä liikkua omana itsenään ja omalla tavallaan. Sellaisena, jossa ikääntyneiden vertaisliikkuttajien kaltaisia sankareita on paljon enemmän kuin tiedämmekään.

Joskus tuntuu kuin maailma ohjaisi välittämistä kolmannelle osapuolelle tai digitaaliseen maailmaan. Kaiken kiireen keskellä on tärkeää muistaa, että huolenpito on meitä hengissä pitävä voima. Välittäminen ihan lähelle on kaiken alku. Nyt minua lähimpänä ei ole antilooppi tai leijona vaan pieni poika leveä hymy kasvoillaan. Hän kiepsahtaa ympäri ja tuijottaa syvälle silmiini. Nosta hänet syliini ja sanon hänelle ääneen, tulen aina auttamaan ja suojelemaan sinua.