fbpx

Kiertotalousmalli myös urheiluun

Julkaistu: 9.4.2018

Väreistään kaupunki tunnetaan. Meillä uskotaan niin oranssimustaan, punamustaan kuin keltamustaan. Pääsarjassa pelaavien joukkueiden lisäksi Kouvolassa harrastetaan ja pelataan kymmenissä joukkueissa ja useissa lajeissa. Kouvola on ansiokkaasti jo vuosia tukenut urheilutoimintaa. Kouvola käyttääkin liikuntaan eniten rahaa suurista kaupungeista.

Hiljattain hyväksytty kaupunginstrategia kannustaa meitä toimimaan entistä pontevammin. Lasten ja nuorten terveys, liikkuminen ja jopa mahdollisuus kilpaurheilun huipulle pitää kaupunkistrategian mukaan varmistaa. Keinoja tähän on monia. Mahdollisuus käyttää urheilupaikkoja pitää olla vaivatonta ja soljuvaa. Oma roolinsa on myös uudella liikuntapäälliköllä, keskusteluyhteyttä seurojen ja kaupungin välillä pitää vahvistaa. Kouvola voi tehdä todellisen profiilin noston ja pyrkiä olemaan Suomen resurssiviisain urheilukaupunki.

Liikkumisen ilo kuuluu ihan jokaiselle kouvolalaiselle, eikä se saa jäädä kiinni lompakon paksuudesta. Kiertotalousmallin voi tätä ajatellen tuoda myös urheilun puolelle. Miten voimme kehittää harrastetoimintaa enemmän suuntaan, jossa välineet vaihtavat helposti omistajalta toiselle? Voisiko kouluilla olla käytössä yhteinen välinepankki, josta pääsee lainaamaan tarvittaessa muutkin toimijat? On tärkeää mahdollistaa lasten ja nuorten liikkuminen myös seurojen ulkopuolella. Liikunta parantaa sosiaalisia taitoja, hyvinvointia ja mahdollisesti jopa koulumenestystä.

Kiertävät urheiluvälineet antavat matalan kynnyksen mahdollisuuden ja vastuun omasta vapaa-ajasta. Kouvola voi tehdä todellisen profiilin noston ja pyrkiä olemaan Suomen resurssiviisain urheilukaupunki. Myös seurat voivat yhdistää voimansa jakamalla urheiluvälineitä toistensa kesken. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on aloittanut keskustelun urheilun kiertotaloudesta. Laaja eri lajien harrastaminen tukee nuoren matkaa huipulle, vähentää loukkaantumisriskiä ja kehittää entisestään motorisia taitoja. Pallo on nyt heitetty seuroille, on aika kokoontua yhteisen pöydän äärelle ja miettiä millä askeleilla nostamme Kouvolan urheilukaupunkina uudelle tasolle.
Liikunnan korostaminen on välittämistä. Vaikka huippu-urheilijat nousevatkin usein otsikkoihin, on urheiluseurojen tärkein tehtävä luoda terve ja turvallinen ympäristö liikunnanharrastamiselle. Se on pyyteetöntä vapaaehtoisten voimin pyörivää ihmisistä välittämistä. Jos me päättäjät ja kaupunki olemme vahvemmin luomassa yhteistä hyvää Kouvolan liikunnassa muutenkin kuin rahallisesti tukien, voimme olla se rohkea mahdollistaja, jonka meidän nuoret ja vähän vanhemmatkin ansaitsevat.

Jenny Hasu, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (kesk.) ja Ville Kaunisto, kaupunginhallituksen jäsen (kok.), Kouvola