fbpx

Vapaus olla parempi

Julkaistu: 21.7.2015

Minua on aina hämmentänyt puheet urheilujoukkueista, joissa yksi pelaaja vastaa joukkueen pukukoppimusiikista. Voiko yhdellä ihmisellä olla tieto muiden parhaasta vai onko ryhmäpaine omiaan tekemään kaikista samanlaisia? Voidaanko ryhmän ehdoilla toimimisesta tehdä oletus, että hyvästä joukkueesta muodostuu hyviä yksilöitä? Meneekö siis kollektivismi yksilön valinnan edelle?

Joukkueurheilussa halutaan toimia ryhmän parhaaksi, mutta samalla omia etujaan edistäen. Yksi joukkueen tehtävistä on tukea ja työntää parhaita yksilöitä eteenpäin kohti maksimaalista henkilökohtaista onnistumista. Näin joukkueeseen muodostuu sisäinen altruistinen toimintamalli. Tällä tarkoitan vapaaehtoista epäitsekkäästi tapahtuvaa auttamista, jossa vahvat haluavat tukea ryhmän heikoimpia. Kun sisäinen kilpailu antaa ihmiselle negatiivisen vapauden eli tässä tapauksessa vapauden olla auttamatta toista, hän todennäköisesti reagoi vapauteen juurikin auttamalla heikoimpiaan. Tietenkään kaikilla ei ole näin positiivista kuvaa ihmisestä. Mutta voiko yleinen moraali kehittyä ilman, että sille antaa tilaa toimia?

Miksi liberalismi on monille kirosana? Voiko yksilön vapaus olla paha asia vai onko se tie parempaan ihmiseen? Voiko esimerkiksi korkea verotus heikentää ihmisen altruismia tuoden yhtälöön pakon, systeemin väärinkäyttäjät ja mahdottomuuden kohdentaa hyötyjiä? Yksin hyväntekeväisyys ei pidä hyvinvointivaltiota voimissaan, mutta toisaalta voidaan kysyä onko velkainen hyvinvointivaltio ainoa ratkaisu? Vai onko nykyihminen jo ajautunut tilaan, missä yhteiskunnan hyvän elämän mahdollistaa vain entistäkin tiukempi holhous ja sosialismi?

Takaisin urheiluun. Voi olla, että yhteinen musiikki tekee joukkueesta paremman. Minun edustamissani joukkueissa ei vain ikinä ole ollut yhteistä hengennostatusbiisiä, kollektivismi on kummunnut ennemminkin jokaisen yksilön edusta. Minä uskon ihmisen omaan harkintaan, vapauteen toimia oikein. Uskon, että yksilön toteuttaessaan omaa malliaan hän antaa parhaan mahdollisen itsensä ryhmän käyttöön. Hyvät yksilöt voivat halutessaan muodostaa parhaan joukkueen. Minä kuuntelen jatkossakin hiljaisuutta ennen pelejä.