fbpx

Tahto vaikuttaa

Julkaistu: 8.4.2015

Opiskelu vähentää tietämättömyyttä. Tämä taas johtaa ennakkoluulojen vähenemiseen ja sitä kautta ihminen on avoimempi asioille, jotka saattavat erilaisuudessaan tuntua jopa pelottavilta. Filosofi John Stuart Mill totesi aikoinaan: Me tosin emme voi saattaa joen vettä virtaamaan takaperin, mutta silti me emme voi sanoa, että vesimyllyjä ei tehdä, vaan että ne kasvavat itsestään.

Mietitään John Stuart Millin sanoja. Voidaan olettaa hänen tarkoittaneen, ettei elämässä voi vaikuttaa jokaiseen asiaan. Mutta olisi välinpitämättömyyttä sulkea silmänsä mahdollisilta epäkohdilta ja olettaa niiden paranevan itsestään, ilman aikomusta vaikuttaa ja tehdä hyvää.

Annan pienen esimerkin: Punk-bändi Pertti Kurikan Nimipäivät toi rohkeasti esiin kehitysvammaisten heikon aseman Suomessa. Bändi oli omalta osaltaan vaikuttamassa, että eduskunta on vihdoin hyväksynyt YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen.

Suomessa on 40 000 kehitysvammaista ihmistä. Yleisin toive kehitysvammaisella ihmisellä on, että heitä kohdeltaisiin yhteiskunnassa tasa-arvoisina yksilöinä. Pieni askel tähän suuntaan on Unified-koripalloilu. Kouvolan Kouvot on lähtenyt hienosti mukaan tähän Euroopan komission tukemaan kehitysvammaisen ihmisen liikuntakokemuksia parantavaan kansainväliseen nuorisohankkeeseen, johon myös minä olen onnekseni saanut osallistua. Parasta projektissa on, että liikunta tapahtuu kehitysvammaisten nuorten ja kehitysvammattomien nuorten välillä täysin tasapäisenä kisailuna ja harrastamisena. Harjoitteet eivät ole hampaat irvessä rutistettuja ja onnistumiset tuntuvat huikean hyviltä yhdessä tehtyinä. Säteilevä kehitysvammainen poika tiivisti tiukan treenin jälkeen tuntonsa hyvin: Kaikki oli parasta!

Todellisuudessa herra Mill ei lausahduksellaan analysoinut jokaisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksia, vaan lause oli pohja hänen opilleen kansanedustajuudesta. Tosin jos asiaa miettii, niin nämä kaksi asiaa eivät olekaan niin kaukana toisistaan.
Hyvät ihmiset, pohtikaa ja äänestäkää, vaikutusmahdollisuus on nyt! Ehkä tulevaisuudessa kaikki on parasta.